fredag 3 juli 2009

Hägglund vs. kulturskribenter

Ideologiska brandtal är inte en vanlig förekomst i svensk politik. Nu tycks emellertid Göran Hägglund vilja göra något åt den saken. Förra veckan fick man en föraning om vad som komma skulle, då Hägglund beklagade sig över den fula och provokativa konst som bristen på borgerligt inflytande över kulturen har gett upphov till. Och nu, under Kristdemokraternas dag i Almedalen, slår Hägglunds frontalangrepp på den svenska kulturvänstern ut i full blom. Och han skräder inte orden. Kulturvänstern ägnar sig åt hyllande av obegripligheter, förstörelse av könsbegreppen, ren och skär bullshit och - värst av allt - förtal av den svenska medelklassen. Ingen grupp i Sverige är, enligt Hägglund, så baktalad som medelklassen.

Och visst är Göran Hägglund rätt underhållande. Men hans formuleringar känns ändå mest som slag i luften. I stort sett hela svenska befolkningen tillhör den medelklass Hägglund betecknar som vårt lands mest baktalade, och när han så till den milda grad fördömer de kulturskribenter som ägnar sig åt att tala om denna grupps förljugna och trista liv, så tillmäter han nog dessa kulturskribenter en väldigt mycket större betydelse än vad de egentligen har. Och att tala om Kristdemokraterna som partiet för vanliga människor - de som arbetar, tar semester och hämtar barn på dagis - känns som en minst sagt vid partibeskrivning. Såvitt jag vet finns det även socialister som arbetar och hämtar barn på dagis.

Men om nu den förnyelse av Kristdemokraterna som det talas om ska bli av, kan det väl inte skada att gå in i den med en öppen och inkluderande attityd. Och att markera att man inte är partiet för kulturskribenter är ju alltid en början.

Emma

Inga kommentarer: