torsdag 5 februari 2009

Ungdomsförbundens möjligheter

Debattartikel av Beri Dadvar och mig i Arbetarbladet, länk här.

"De politiska ungdomsförbunden är en viktig del i vårt politiska system, för att driva debatten framåt och för att skapa ett intresse för politiken bland ungdomar. Om intresset för politiken – och som följd av detta för demokratin – minskar, försvagas demokratins ställning som fundamentet för ett öppet och stabilt samhälle. Demokrati är ingen självklarhet, och det krävs att engagerade människor för det demokratiska arvet vidare.

Intresset för politik har i dag kraftigt minskat, jämfört med för några tiotal år sedan. Partiernas medlemmar blir allt färre och äldre, och tillskottet av yngre medlemmar är oroande lågt. Att få unga engagerar sig inom politiken gör att partierna dras med legitimitetsproblem; de får det svårare att förankra förslag bland de unga i samhället. Det blir även svårare att tänka i nya banor. För att vända trenden krävs att ungdomsförbunden får större möjligheter att nå ut med sin politik, vilket skulle medföra att intresset för politik bland unga i allmänhet skulle öka. Det skulle också medföra att både ungdomsförbund och partier ökar sin legitimitet, samt att antalet unga politiker, både på kommunal- och riksnivå, skulle öka.

För att möjligheterna att nå ut till ungdomar ska bli större, krävs att tillgång ges till de platser där unga vistas; det gäller främst landets skolor, såväl friskolor som kommunala skolor. Tyvärr tillåter många skolor inte att ungdomsförbunden marknadsför sig själva och sina åsikter. Ibland uppges som skäl att man inte vill ge Sverigedemokraterna tillgång till skolans område och därför nekas även andra politiska organisationer, men oftast ges inget skäl alls.

I det första fallet handlar det om ett tankefel; det bästa sättet att förhindra spridandet av oönskade idéer är inte censur, utan en öppen och fri debatt. Skolan är den bästa platsen att föra en dialog kring olika samhällsföreteelser, och för att den diskussionen ska bli så nyttig och allomfattande som möjligt krävs att alla infallsvinklar belyses, vare sig de kommer från höger, vänster eller någon annan riktning inom den svenska politiken.

Enligt oss finns det inga rimliga skäl att hålla de politiska ungdomsförbunden utanför skolan. En av skolans viktigaste uppgifter är trots allt att ge eleverna demokratiska värderingar och en förståelse för det politiska systemet, samt att ge dem verktyg att själva bilda sig en uppfattning. Vi anser att ungdomsförbunden har en självklar roll att spela i denna uppgift. I en demokrati måste alla få komma till tals, även om åsikterna som framförs inte delas av alla. Därför borde skolorna i högre utsträckning än i dag tillåta att demokratiskt förankrade politiska organisationer får tillgång till skolans område. Då ökar chanserna att demokratin står lika stark i framtiden som den gör i dag."

Jakob

Inga kommentarer: