onsdag 11 februari 2009

Vägval

Osäkerheten efter det israeliska valet i går är stor. Enligt rapporter lyckades Tzipi Livnis Kadima göra en återhämtning och gick faktiskt om Benjamin Netanyahus Likud. Kadima fick en plats mer i knesset än Likud. Båda sidorna utropade sig som segrare, men det verkar ändå som att Netanyahu har överhanden - det ser ut att bli en lättare uppgift för honom att bilda en koalitionsregering. Även om Avigdor Lieberman inte gick lika stark ur valet är ändå framgången för hans extremnationalistiska parti oroande, om än inte förvånande.

Kriget i Gaza tycks ha lagt sordin på förhoppningarna om en fred med palestinierna. Misslyckandet för diplomatin gör att mer hårdföra ledare vinner stöd. Och med en koalition mellan Lieberman och Netanyua skulle fredsförhandlingar vara mycket långt borta.

Vad israeler och palestinier behöver är pragmatism, inte dogmatisk ideologi. I dagsläget är det svårt att inte vara pessimist. Med Hamas som kontrollerar Gaza och en starkt nationalistisk regering i Israel tog freden flera steg bort - fast särskilt nära var den inte innan heller.

Vissa konflikter får en att känna uppgivenhet. Israel/Palestina är en sådan konflikt.

Jakob

Inga kommentarer: