måndag 25 maj 2009

Antibiotikainflation

Antibiotika är ett av våra allra bästa vapen i kampen mot bakteriesjukdomar, och hör till världshistoriens viktigaste upptäckter. Därför är det väldigt oroande att läkare, som DN rapporterar i dagens tidning, alltför lättvindigt skriver ut recept på medicinen. DN:s reportrar har träffat tio läkare för en bihåleinflammation. I nio fall av tio fick de recept på antibiotika. Läkarundersökningarna var slarvigt utförda eller nästan obefintliga.

Att bakterier har lätt att utveckla resistens är ett känt faktum. I fallet med bihåleinflammation finns nationella riktlinjer om att minska förskrivningen av antibiotikarecept, just för att minska problemen med resistens. Trots risken för resistens, samt att medicinen i princip inte påverkar tillfrisknandet, skrev alltså alla läkare utom en ut recept.

Även om vi i Sverige är förhållandevis restriktiva med antibiotika, internationellt sett, är det här ett problem att ta på fullaste allvar. Om vi får en inflation i antibiotikaanvändningen riskerar vi att mista vårt mest kraftfulla vapen i kampen mot bakterier.

Jakob

Inga kommentarer: