tisdag 26 maj 2009

Snurrigt av Dagens Nyheter


Gårdagens huvudledare i Dagens Nyheter handlade om det kommande svenska EU-ordförandeskapet, och vilka möjligheter som finns att driva den viktiga miljöfrågan. Trots den dramatiska titeln "Höst för miljön" var det knappast något nytt eller omvälvande som presenterades. Det lät ungefär som vanligt: vår klimatpåverkan är ett faktum; vi måste hoppa på tåget nu, innan det blir för sent; det gäller att komma överens om bindande avtal; den rika världen släpper ut mest och har således det största ansvaret för att komma tillrätta med problemen.

Det som fick mig att sätta frukostmackan i vrångstrupen var avslutningen: "Det finns inga genvägar. Även om miljö­räddningen till stor del kommer att ske med hjälp av ny teknik och effektiviseringar måste vi vara beredda på standardsänkningar i vår del av världen. I praktiken kommer vi billigt undan om man jämför med priset för att inte göra något alls."

DN pratar i svepande ordalag om "standardsänkningar". Genast infinner sig frågan, vad innebär det? Mindre utvecklad sjukvård? Sämre undervisning inom skolan? Sämre infrastruktur?

Här snurrar uppenbarligen DN:s liberala kompassnål åt alla möjliga håll, utom det rätta. Visserligen skriver man att miljöproblemen ska tacklas med teknik och innovationer, men att samtidigt förespråka "standardsänkningar" luktar unken socialism och ekofascism.

Liberala och marknadsanpassade lösningar på miljöfrågan, som visserligen omfattar lagstiftning om till exempel utsläpp, är vida överlägsna planekonomiska lösningar. Liberalismen tar hänsyn till både ekonomin och miljön. Bara för att vi vill ha det ena behöver vi inte mista det andra, utan båda kan utvecklas i symbios. Om vi slutar konsumera varor från utvecklingsländer är det de som drabbas värst. De kommer stå sämre rustade för framtiden, oavsett vad den bär i sin linda.

Och hur ska den här "standardsänkningen" uppnås? Ska vi lagstifta om hur mycket vatten människor får använda? Lagstifta om hur många elektronikprylar varje person får köpa varje år? Införa kvoter på hur mycket kött vi får äta? Det skulle kräva en övervakningsapparat som får FRA att blekna i jämförelse. Totalitärt var ordet.

Vad som utmärker liberalismen är en stark framtids- och utvecklingstro. Den har DN:s ledarredaktion tappat bort, verkar det som. Miljöhänsyn och ekonomisk utveckling står inte i motsatsställning. Tvärtom, de går hand i hand.

Jakob

Inga kommentarer: