fredag 22 maj 2009

Janne Josefssons välde är över


När jag i går kväll tittade på SVT fick jag se Janne Josefsson i en vinjett för Debatt som skulle sändas senare samma kväll. "I kvällens Debatt tar vi upp det som inte debatterades i partiledardebatten". Det enda som inte debatterades var ju EU-valet. Lite konstigt med tanke på att valet är om två veckor och att SVT säger sig ha ett public service-uppdrag. Hursomhelst, innan Josefsson fortsatte hann jag tänka att nu skulle EU faktiskt debatteras, och att det allsmäktiga SVT skulle erkänna sig ha gjort fel.

Men icke. Det var inte EU som skulle debatteras, utan integrationen. Inte sagt att det inte är viktig fråga. Men snälla SVT. Om två veckor är det val till EU-parlamentet, ett val som påverkar oss i allra högsta grad. Ungefär 60 % av besluten i riksdagen påverkas av lagstiftning i EU. Det är inte konstigt att intresset för valet är så lågt när alla tycks falla in i den populistiska anda som går hand i hand med allt som rör EU: Fredrik Reinfeldt säger att det är rationellt att inte rösta och SVT bryr sig inte om valet, medan andra medier försöker framställa Bryssel som syndens näste.

Och hur var det med programmet? Som alltid. Alla skrek i munnen på alla, Josefsson kunde inte hålla ordning - och självklart var han lika dryg och populistisk som alltid. Hans belackare bjöds däremot på en glad överraskning på slutet: han ska sluta. Förhoppningsvis kan Belinda Olsson, som jag faktiskt inte känner till alls, förvandla programmet till det seriösa forum för debatt som det skulle kunna vara. Fler seriösa och initierade debattörer, mindre pöbelvälde. Framför allt en betydligt mindre panel.

Jakob

Inga kommentarer: