torsdag 4 juni 2009

Viktigt budskap

Idag höll Barack Obama sitt första tal om relationen mellan USA och den muslimska världen. Några nya sakpolitiska besked innehöll det inte, men det var inte heller dess syfte, och dess oerhörda betydelse blir inte på något vis mindre på grund av det.

Det går inte att nog understryka hur viktigt det är att relationen mellan den muslimska världen och USA, och i förlängningen hela västvärlden, förbättras. Den största konflikten i dagens utrikespolitik står inte mellan länder - de muslimska och de västerländska - utan mellan ideologier. Den står mellan å ena sidan liberala ideologier, med demokrati och frihet som högsta ideal, och å andra sidan de totalitära ideologier, som till exempel den islamistiska fundamentalismen, som motsätter sig liberala demokratiska värden. Och skiljelinjen mellan dem som står upp för den liberala demokratin och de som vill bekämpa den går inte mellan olika länder - den finns inom alla civilisationer, och kampen för den liberala demokratin är därmed en kamp som USA inte kan föra ensam - det är en kamp som alla demokrater, i såväl västerländska som muslimska länder, måste föra.

Om det då finns en djup spricka mellan å ena sidan väst och å andra sidan de muslimska länderna, blir en sådan kamp omöjlig. Jag tror inte att det var George Bushs avsikt att skapa denna spricka; efter elfte september talade han om just behovet av en kamp mellan liberal demokrati och totalitarism, och vikten av att alla de som står upp för demokratin förenas. Problemet var att han inte var kompetent nog att föra ut det budskapet.

Så när Barack Obama talar om att våra världar - den västerländska och muslimska - inte är motsatta utan överlappar varandra, och om det stora vetenskapliga och kulturella inflytande som muslimska samhällen har haft på västerländska, handlar det inte om storslagna och pompösa ord som saknar betydelse. Det handlar om hur verkligheten ser ut, och om ett försök till den försoning mellan samhällen som är avgörande för att den radikala islamismen någonsin ska kunna bekämpas.

Emma

Inga kommentarer: